Obstajajo trije načini varnega prižiganja žara.

_SA_1279TEKOČA GORIVA

Postavite oglje na dno žara in ga popršite z enakomerno plastjo tekočine. Ko oglje absorbira tekočino, je pripravljeno za vžig. Ta način prižiganja ob vžigu ustvari visokim plamenom in razvija kar nekaj dima – zato ne pozabite, da se od rešetke odmaknete. Po pol ure je oglje pripravljeno za peko.

_SA_1279VŽIGALNE KOCKE

Postavite kocke na dno žara in oglje na vrh v piramido. Prižgite kocke in raprostite oglje, ko enakomerno zažari. Po pol ure je oglje pripravljeno.

_SA_1279PRIŽIGALEC OGNJA

V prižigalec oglja natresite primerno količino oglja in pod njega namestite nekaj pomečkanega papirja. Postavite prižigalec v žar in prižgite papir. Ko je vse oglje enakomerno razžarjeno, ga razporedite po dnu žara. Ob uporabi se prižigalec močno segreje, zato ravnajte z njim previdno. Ta način prižiganja oglja je najhitrejši, saj je oglje pripravljeno za peko po približno 15 minutah.

POZOR! Nikoli ne zlijte vnetljivih tekočin na vroči žar. Nikoli ne uporabljajte bencina, alkohola ali drugih eksplozivnih teles, ko prižigate žar.

ogljeOGLJE IN BRIKETI

Oglje ali briketi so enako primerni za žar v vaši letni kuhinji.
Oglje gori hitro in je zato najprimernejše za kratko kuhanje (manj kot 20 minut).
Briketi žarijo dlje z enotnim žarom in se uporabljajo za dolgotrajno kuhanje (do 4 ur). Za kontinuirano pečenje lahko oglje sproti prižigate v prižigalcu oglja.